12 Bibliotektenester til det samiske folket, nasjonale minoritetar og andre minoritetsspråklege

17.04.09

Se full tekst i kap. 12.

Tiltak og strategiar

 • Kultur- og kyrkjedepartementet vil syte for at det samiske perspektivet vert vareteke i nasjonale satsingar på bibliotekfeltet.
 • Nasjonalbiblioteket vil arbeide vidare med å utvikle ein felles samisk bibliografi i samarbeid med dei andre nordiske nasjonalbiblioteka og eventuelt det russiske nasjonalbiblioteket.
 • Sametinget vil undersøkje om det skal innførast ei innkjøpsordning for samisk litteratur, korleis ei slik ordning bør organiserast, og kva omfang ho eventuelt bør ha.
 • For å styrkje biblioteka som bidragsytarar til inkludering, integrering og kulturelt mangfald, er det nødvendig med meir systematisk utviklingsarbeid på dette området.
 • Kultur- og kyrkjedepartementet vil styrkje og utvikle Det flerspråklige bibliotek som eit nasjonalt kompetansesenter for bibliotektenester til minoritetsspråklege. Biblioteket kan i større grad medverke som kursarrangør og koordinator for prosjekt og nettverksarbeid.
 • Norsk-russisk bibliotekteneste i Kirkenes vil verte vurdert innanfor ramma av handlingsplanen for norsk-russisk kultursamarbeid som vart signert i januar 2009. Det flerspråklige bibliotek ved Deichmanske i Oslo vil framleis ha det nasjonale ansvaret for russiske bibliotektenester.

Velkommen til kommentarer og debatt:

Reklamer

2 kommentar to “12 Bibliotektenester til det samiske folket, nasjonale minoritetar og andre minoritetsspråklege”

 1. Marit A. Somby Says:

  Jeg vet at sametinget har nedsatt en gruppe som er igang med å evaluere den innkjøpsordningen som eksisterte fram til 1999 og som så skal uttale seg i forhold til om man bør sette igang med ny ordning. Etter som jeg vet er det ikke satt igang et arbeid for å få gjort denne ordningen til en felles nordisk ordning og det synes jeg er rart i og med at det utkommer bøker på samiske språk både i Norge, Sverige og Finland (i liten grad Russland). Bibliotekene som burde være en meget viktig partner i dette arbeidet, sitter etter det jeg vet ikke i denne vurderingsgruppa, og det er totalt uforståelig for meg. Derfor må vi som engasjerer oss i dette spørsmålet være observant og benytte de kanaler vi har for å få uttalt oss i forhold til dette spørsmålet til sametinget!

 2. Vidar Lund Says:

  Det er særs bra at russisktilbodet i Kirkenes blir nemnt særskilt. Russisk er ikkje kva innvandrarspråk som helst, det er òg eit nabolandsspråk. Då er det viktig at landsdelen og kommunen som ligg nærmast til får eit særleg ansvar.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: