5 Juridiske rammevilkår og statlege støtte- og vederlagsordningar

17.04.09

Se full tekst i kap 5. Dette er et beskrivende kapittel uten forslag til tiltak. Velkommen til kommentarer og debatt:

Reklamer

Én kommentar to “5 Juridiske rammevilkår og statlege støtte- og vederlagsordningar”

 1. Even Hartmann Flood Says:

  Det har ikke vært så mange kommentarer om hvordan fagblbiotekene og da spesielt U&H bibliotekene har vært omtalt i Bibliotekmeldingen. NFFs styre har sett på det og kommer tilbake med mange flere kommentarer. Men det er ett punkt under Kap 5 i meldingen som jeg vil komme inn på. Det gjelder 5.3.6 Momsfritaket på bøker og tidsskrifter.

  Moms på elektroniske media gjør at overgangen til digitale media fra papirbaserte, som ikke har moms, har medført en utrolig stor ekstrautgift. Dette er gjør det meget vanskelig å gjennomføre innføring av digitale tidsskrifter og bøker. Argumentet for å beholde momsen er at digitale tjenester er nettop det – en tjeneste – og ikke en vare, og er dermed momsbelagt. Og vi er da bundet av internasjonale avtaler og regelverk, ifølge meldingen.

  Men i både Sverige og Danmark, nasjoner som det er det er rimelig å sammenlikne oss med blir momsen refundert av staten, så der er situasjonen en helt annen. ABM-U påpekte dette i brev 15.08.07 til Finansdepartementet i forbindelse med høringsuttalelse om revisjon av merverdiavgiftslov.

  Der står det, sitat begynner:
  I EU-kommisjonens omfattende rapport «Study on the economic and technical evolution of the scientific publication markets in Europe» (2006) har man samlet seg om følgende anbefaling når det gjelder merverdiavgiftsspørsmålet:
  «Eliminate the unfavourable tax treatment of electronic publications by (i) either applying a reduced VAT ration to all types of scintific information, whether print or electronic; (ii) or, given the political difficulty of implementing this solution which requires unanimity of Member States, by introducing a tax refund mechanism for research insitutions, as is already the case in Sweden and Denmark.»
  Sitat slutt

  Så når de to som er innenfor EU kan løse det på denne måten, hvorfor kan ikke vi som ikke er med i EU en gang gjøre det samme?

  Even


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: